×

Naočalne leće za daltonizam

Informacije iz svijeta do nas dospijevaju putem pet osjetila. Najviše informacija primamo putem osjetila vida.

Uloga raznih osjetila u primanju i slanju informacija kod suvremenog čovjeka izgleda ovako: osjetilo vida 90%, osjetilo sluha 5%, osjetilo dodira 2%, osjetilo okusa 2%, osjetilo mirisa 1%. Stoga je važno da se mogućnosti koje nam pruža osjetilo vida maksimalno iskoriste. Daltonizam nepovoljno utječe na pouzdanost primljenih informacija, što uzrokuje i dulje vrijeme reakcije, a sve to bitno utječe na kvalitetu života.

8% muškaraca i 0,5% žena su daltonisti (u Hrvatskoj živi oko 165.000, dok je u Zapadnoj Europi, SAD-u i Japanu ukupno 32,6 milijuna daltonista). Za njih je rad u oko 150 zanimanja onemogućen i praktično trpe na svim područjima života.

U djetinjstvu je daltonizam veliki hendikep, što se u ovoj dobi u velikoj mjeri odražava na uspjehu djeteta kako u učenju, tako i u psihičkom razvoju. Na crtežima djece predškolskog uzrasta ili djece u nižim razredima trava će biti obojena u crveno, krov kuće pak u zeleno, što može dovesti do slabije ocjene ili ih izvrgnuti ruglu druge djece.

U prometu daltonisti predstavljaju posebnu opasnost kako za sebe, tako i za okolicu. Osobe koje dobro razlikuju boje svjetlost semafora ili stop svjetla razlikuju s veće udaljenosti. Učestale su prometne nezgode u kojima je uzrok nesreće nepravilno uočavanje boja pa se događa da osobe daltonisti prelaze preko željezničkih tračnica usprkos crvenom svjetlu.

Često se pojam "daltonizma" miješa s pojmom "slijep za boje". Bitna je, međutim, razlika u tome što dok u slučaju osoba s daltonizmom svi receptori funkcioniraju, kod slijepih za boje zeleni ili crveni receptor uopće ne funkcionira.

Kako bismo izbjegli ovaj nedostatak, koristimo naočalne leće pokrivene sa specijalnim slojem. Sloj je konstruiran tako da prilikom prelaska svjetlosti kroz njega, spektar svjetlosti se mijenja na taj način da kod daltonista izaziva sličan podražaj kao kod osoba s pravilnim razlikovanjem boja. Prilikom konstruiranja ovoga sloja trebalo je voditi računa o tomu da djelovanje vrši na srednjim valnim duljinama (crveno-zelena), gdje se nedostatak i javlja, a da pri tomu na kratkim valnim duljinama (plava) ima što slabije djelovanje.

Colorlite naocalne lece

Uporabom korektivnih leća (za naočale) Colorlite postiže se da osobe daltonisti uočavaju i one nijanse koje ranije nisu.

Korektivne naočalne leće za običan daltonizam dostupne su u dioptrijama od 0-6.

- Naočalne leće za korekciju specijalnog daltonizma:

-Dioptrije jače od 6, tanje i lakše

-Bifokalne

-Trifokalne

-Progresivne

PROVJERITE SVOJ KOLORNI VID putem sljedećeg testa (Napomena: boje na ekranima monitora se razlikuju od modela do modela, stoga test nije 100% pouzdan, no služi kao refentna točka za daljnju provjeru): 

Kako možete doći do naočala za korekciju daltonizma?

Kontaktom na broj telefona +385 (1) 230 20 60 ili u jednom od Optičkih studija Monokl.

  • Testiranje raspoznavanja boja pomoću Atlas-a, metoda koje je razvio Colorlite s ciljem dijagnosticiranja daltonizma (prethodno je potrebno napraviti pregled na anomaloskopu u sklopu medicine rada ili oftalmoloških klinika)
  • Istodobno ćemo isprobati u kojoj mjeri će korektivne naočale pomoći u razlikovanju boja (napominjemo da su naočalne leće izrazito obojane stoga nisu estetski lijepe)
  • Ukoliko je pacijent zadovoljan postignutim poboljšanjem, odmah može naručiti korektivne leće.
  • Vrijeme potrebno za izrađivanje korekcijskih naočalnih leća je približno do 3 tjedna. Za osobe koje koriste naočale izrađujemo leće s odgovarajućom dioptrijom, dok za osobe koje ne koriste naočale leće nulte (bez) dioptrije.

Više informacija o daltonizmu možete pronaći na web stranici: https://www.hr.colorlitelens.com/.