Vodič za odabir savršenih dioptrijskih naočala

Kupovina novih dioptrijskih naočala trebala bih biti zabavna i izazovna, ne i frustrirajuća kao što se često i dogodi. Oblik lica, boja kose, boja očiju i osobni stil su faktori o kojima vodimo računa kod izbora onog pravog modela. Na što obratiti pozornost? Donosimo smjernice za odabir, no i pravila su tu da se prekrše, zar ne? Okrugle naočale s okruglim oblikom lica mogu postati vaš zaštitni znak, dok crvena kosa u kombinaciji s crvenim naočalama može biti baš pravi izbor za vas!

Savjeti će vam pomoći da shvatite i odvažete sve važne faktore prije donošenja odluke. Prvenstveno razmislite o situacijama u kojima ćete naočale nositi – hoće li to biti svakodnevno, samo u uredu za rad na računalu, samo za izlaske? Različite prilike mogu zahtijevati drugačije modele dioptrijskih naočala, ali uvijek možete naći i model koji će odgovarati za svaku priliku.

Odabir-naocala

Kako pronaći idealnu veličinu okvira?

Što vam diotrijski okvir bolje pristaje, bolje ističe vaše lice. Za naočale vrijedi isto što i za cipele, trebate znati svoju veličinu.

Veličine dioptrijskog okvira odnose se na 3 elementa čije se mjere izražavaju u milimetrima.

Širina naočalne leće: između 31-60 mm
Širina mosta: između 12-31 mm
Duljina krilla: između 115-155 mm

Najlakše je, ukoliko već nosite dioptrijske ili sunčane naočale, uzeti iste i pogledati mjere koje su otisnute na unutrašnjoj stani krila naočala čisto da znate o kojim veličinama se radi. Kada posjetite optiku, ponesite stare dioptrijske naočale na uvid optičaru, a ostalo prepustite njemu.

Koji je moj oblik lica?

Generalno, određeni oblici okvira odgovaraju određenim olicima okvira, pa su ova pravila uglavnom usmjerena osobama koji žele preporuku najzahvalnijih oblika okvira za njihov tip lica.

Okrugli oblik lica

Tradicionalni savjet: pronađite okvir s istaknutim, kvadratičnim rubovima kao što su pravokutni oblik, mačkasti ili retro stilovi.

Ukoliko želite da se dioptrijski okvir posebno ističe na okruglom licu, odaberite okrugle naočale koji će vas isticati iz mase.

Pravokutni oblik lica

Tradicionalni savjet: odaberite okvir naglašenih, oštrih rubova – zakrivljenih oblika kao što su ovalni, u razini s obrvama, okrugli ili pilotskog oblika.

Ukoliko želite da se dioptrijski okvir posebno ističe na pravokutnom obliku lica, mačkasti oblik ili nagrašeni rub, bilo kristalima, drugom bojom ili metalnim umetcima i ukrasima naglasiti će crte vašeg lica.

Trokutasti oblik lica

Tradicionalni savjet: odaberite okvir koji je najširi pri vrhu, naglašen tako da izdužuje usko čelo ili da uravnotežuje širu čeljust. Mačkasti ili pilotski oblik su dobar izbor.

Ukoliko želite da se dioptrijski okvir posebno ističe na trokutastom obliku lica, okrugli oblik okulara izvrsna je protuteža rubnim oblicima.

Srcoliki oblik lica

Tradicionalni savjet: odaberite okvir s dubokim okularom – naočalna leća oblika slova D na retro okvirima. Preporučljivo je odabrati i modele koji su širi od linije obrva pa su pilotske ili mačkaste još jedna od dobrih opcija.

Ukoliko želite da se dioptrijski okvir posebno naglasi, isprobajte nježne okrugle ili ovalne metalne modele koji su karakteristični za 90-te.

Ovalni oblik lica

Ovalni oblik smatra se univerzalnim i najčešćim oblikom lica te gotovo svi modeli i oblici naočala stoje dobro zahvaljujući simetriji i uravnoteženosti crta lica.

Ukoliko želite da se dioptrijski okvir posebno naglasi, isprobajte trendi pilotske naočale ili savršeno okruglog oblika. Šanse da će vam pristajati savršeno su velike!
Oblik-lica-i-naocale

Odabir okvira prema boji očiju

Većina ljudi gravitira prema neutralnim ili neupadljivim bojama kao što su crna, smeđa ili boja kornjačevine, iz jednostavnog razloga jer ih je lako uskladiti s gotovo svim bojama kose, očiju ili kože.

Prije odluke o izboru boje dioptrijskog okvira koji će se slagati s bojom očiju, zapitajte se želite li se istaknuti ili stopiti. Za suptilan, profesionalan izgled, želite okvire koji su neutralne boje, boje iste kao boja vaših očiju ili koje komplementiraju s bojom vaših očiju. 

Plave oči

Narančasta —komplementarna boja plavoj— posebno će istaknuti vaše oči. Uzorak kornjačevine i smeđa boja također su dobar izbor.

Smeđe oči

Sretnici sa smeđom bojom očiju mogu birati sve boje, od klasično crne do svijetlihij tonova. Želite li se istaknuti, odaberite vrlo jake boje kao što su svijetlo zelena ili nježno plava.

Zelene oči

Crvena boja je komplementarna zelenoj, no rijetko će se tko odlučiti za jaku crvenu boju. Preporučujemo smeđe ili zemljane tonove, no ukoliko se želite posebno istaknuti, razmotrite zlatne ili ljubičaste okvire.

Zeleno smeđe oči

Kada se boja očiju mijenja iz smeđe u zelenu, odabir smeđih, žutih ili zelenih okvira, dobar je izbor.

boja-ociju

Odabir okvira prema boji kose

Kosa igra istu ulogu i slijedi ista pravila kao i boja očiju. Postoje nijanse koje treba izbjegavati, no većinom želite naglasiti svoj izbor paletom boja koja vam odgovara.

Crna kosa

Crno voli crno. Odaberite tamnije boje okvira kao što su crna ili uzorak kornjačevine. Crna voli i eksperimentirati sa svijetlijim bojama okvira što ovisi i boji vašeg tena.

Sijeda kosa

Idealna boja za isprobavanje. Jake, izražene boje će se posebno slagati s bojom vaše kose.

Crvena kosa

Crvena boja kose jednostavno priziva boje. Možete eksperimentirati bojom ili odabrati tamnije okvire. Samo izbjegavajte crvene okvire jer mogu biti previše.

Smeđa kosa s crvenim tonovima

Imate li smeđu kosu s crvenim tonovima – uzorak kornjačevine je kao stvoren za vas, uz tople, zemljane boje.

Smeđa kosa s plavim tonovima

Ukoliko je smeđa kosa više svijetlijih (plavih) tonova, crne naočale nisu dobar izbor. Radije odaberite pastelne tonove.

Plava kosa

Ukoliko plava kosa ima tamnije tonove, odaberite tople boje ili uzorak kornjačevine. Platinaste plavuše mogu razmotriti pastelne ili druge svijetle boje za kontrast svijetle boje tena i kose.

boja-kose

Odabir okvira prema tonu kože (puti)

Hladna

Obzirom da ima te kožu roskastih tonova, hladnim tipovima kože najbolje odgovaraju plavi, srebrni, sivi, zeleni ili prozirni okviri. Crni okviri mogu biti grubi, dok se zlatni tonovi sukobljavaju s prirodno rozim tenom.

Neutralna

Neutralni tonovi — kombinaciji rozih i zlatnih tonova odgovaraju gotovo sve boje. Istaknite se sjajnom crnom, prirodnim uzorkom kornjačevine ili se jednostavno poigrajte bojama.

Topla

Naglašena brončano-zlatna topla put najbolje izgleda u kombinaciji s toplim tonovima – smeđa, crvena, narančasta, zlatna ili žuta.  Topla put također se dobro ističe uz crnu boju, dok bi zelene tonove trebali izbjegavati.

boja-puti

Odabir naočala prema debljini okvira

Prvo pitanje koje si trebate postaviti je želite li naočalama istaknuti svoj modni izričaj ili biste željeli da se naočale uopće ne primijete?

Debeli okviri

Masivni okviri su izražajni i ne prolaze nezapaženo. Osobe izražajnih crta lica kao što su nos ili čeljust mogu razmotriti debele okvire koji će skrenuti pozornost s izražajnih dijelova lica. Debeli okviri obično dolaze u tamnim bojama. Posljednjih godina su izrazito popularni pa čak dolaze i u potpuno transparentoj varijanti.

Tanki okviri

Tanki okviri se stope s licem.  Naglašavaju vaše oči i ostale karakteristike lica. Ukoliko želite da se ističe vaše lice, a ne sam okvir, odaberite okvire tankih rubova.

Odabir okvira prema širini okvira

Širina okvira je kao širina cipela – to nije stilski odabir, već pitanje prave mjere. Postoje pravila kojih bi se trebalo držati:

1) Treba postojati mala praznina između krila naočala i ruba sljepoočnice kako vas naočale ne bi tiskale.

2) Kada se nasmijete, naočale trebaju ostati na vašem nosu, a ne podignute na obrazima.

Odabir okvira prema širini i duljini krila

Širina krila

Ne morate voditi previše brige oko širine krila. Uvijek su dizajnirani da budu proporcionalni s debljinom frontalnog dijela krila. Deblji okviri obično su dizajnirani s debljim ručkama, najčešće na sunčanim naočalama. Većina okvira dolazi s tankim ručkama.

Duljina krila

Duljina krila je već stvar na koju treba obratiti pozornost. Većina odraslih žena treba duljinu krila između 135-140, dok odrasli muškarci trebaju duljinu 140-145 ovisno o obliku i veličini lica.

Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru.

dimenzije-dioptrijskog-okvira