Sunčane naočale

Odaberite kategoriju

Muške Ženske Dječje Na akciji

Ili odaberite brand

Boss Boss Orange BS Carolina Herrera Fila Furla Gucci Guess Guess by Marciano Marc Jacobs Max Mara Police Reserve Swarovski Swing Tommy Hilfiger

50% POPUSTA NA KOLEKCIJU

SUNČANIH NAOČALA 2020. 

PONUDA VRIJEDI DO ISTEKA ZALIHA.


SUNČANE NAOČALE IZLISTANE NA STRANICI NALAZE SE U RAZLIČITIM POSLOVNICAMA (FRANKOPANSKA 2, MAKSIMIRSKA 115, DUGO SELO I SISAK) I NJIHOVA SE RASPOLOŽIVOST SVAKODNEVNO MIJENJA.

LJUBAZNO MOLIMO DA ZA RASPOLOŽIVOST MODELA POŠALJETE UPIT PUTEM E-MAILA info@monokl.hr ili kontakt forme kod modela koji vas zanima.

Sunčane naočale imaju važnu estetsku ulogu. Uz to što su korisne, mogu biti ukras svakom licu, pomladiti nas, naglasiti osobnost, omekšati izgled. 

Pomno odabran okvir može istaknuti nešto što želimo, primjerice boju očiju, ali i sakriti nešto što ne želimo da se vidi, primjerice ožiljak na koži, spuštenu vjeđu, bijelu rožnicu zbog ozljede oka ili žmirkanje. Ako držite naočale u ruci dok nešto objašnjavate, naglašavate što govorite, pokazujete samouvjerenost i lakše uvjeravate sugovornika u ono što govorite. Sunčane naočale su modni dodatak uz koji ćete se sigurno osjećati ugodnije.

Sunčane naočale obavezne su tijekom cijele godine, a ujedno i nezaobilazan modni detalj. Stoga je važno znati kako odabrati sunčane naočale koje će pristajati vašem licu i uklopiti se u vaš stil odijevanja.

Sljedeće upute olakšat će vam izbor pravih sunčanih naočala.

Prije nego li se odlučite dati određenu svotu novaca za sunčane naočale po mjeri, provjerite i ono najvažnije - kakva im je UV zaštita. Ukoliko naočale za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, raspitajte se kod optičara ili liječnika koji će vam preporučiti naočale s dobrom i sigurnom zaštitom.

Znanstvenici tvrde da dulja izloženost UVB zrakama po vrlo sunčanom danu može uzrokovati opasna oštećenja na očima. Prema standardima sunčane naočale trebale bi blokirati barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA, a kako biste najbolje zaštitili oči, priuštite si ipak naočale s najmanje 90 posto zaštite od štetnih zraka.

Sunčane naočale s dioptrijom

Namjena sunčanih naočala je zaštita ljudskog oka od suvišnog sunčevog zračenja u vidljivom, ultra ljubičastom i djelomično infracrvenom dijelu spektra. Također im je uloga smanjenje naprezanja oka i povećanje vizualne percepcije. Dioptrijske sunčane naočale imaju istu funkciju kao i one bez dioptrije osim što one još i korigiraju vid.

Izbor filtera sa ili bez dioptrije ovisi o razini svjetlosti u okolišu kao i osobnoj osjetljivosti oka na blještavilo.

Prema normi za sunčane naočale EN 1836 (paziti kod kupnje sunčanih naočala da imaju atest) filteri su podijeljeni u pet kategorija:

  1. bezbojni ili lako obojani - propuštaju 80 - 100 % vidljivog dijela (za večer)
  2. lagano obojani - propuštaju 43-80% vidljivog dijela
  3. srednje obojani - propuštaju 18-43% vidljivog dijela (najčešće Europa)
  4. tamno obojani - propuštaju 8-18% vidljivog dijela (tropi
  5. vrlo tamno obojani - propuštaju 3-8% vidljivog dijela - ekstremno (snijeg, more)

Kod dioptrijskih naočala filteri mogu biti dodatni natikači na naočalama ili su već same dioptrijske leće napravljene kao filteri. Dioptrijski sunčani filteri se najčešće proizvode iz raznih vrsta plastika (99%) u koje se obavezno ugrađuju dodaci za apsorbciju UV zračenja (ponekad i plavog dijela spektra) te presvlače slojevima radi povećanja tvrdoće, smanjenja refleksije, lakšeg čišćenja itd.

Za oku su vrlo ugodni polarizirajući filteri odnosno polarizirane sunčane naočale čije prednosti su iznimne. Prednost im je prvenstveno što ne propuštaju reflektirano svjetlo te na taj način daju izoštreniju sliku. Posebno se preporučuju tamo gdje je velika refleksija, kao na snježnoj površini, moru, vlažnoj cesti i kod niskog sunca.

Osobe koje nose dioptrijske naočale često se odlučuju za fotoosjetljive filtere koji mijenjaju intenzitet zatamnjenja ovisno o intenzitetu UV zračenja. Nova generacija Transitions VI. koja je na tržištu od jeseni 2008. godine, neosvijetljena absorbira 5% vidljivog svjetla, a osvijetljena maksimalno 85% (smeđa), odnosno 88% (siva) pri temperaturi od 23°C, a tamniji su i kod 33°C od prethodnih generacija.

Za osobe čije su oči jako osvjetljive na svjetlo, postoje posebni medicinski (kanten) filteri koji, ovisno o tipu, apsorbiraju niže dijelove vidljivog spektra u okvire koji su tako dizajnirani da štite od direktnog ili reflektiranog svjetla i sa strane.

Kod dugotrajnog izlaganja očiju suncu, bez zaštite, kao posljedica mogu nastati oboljenja kao što su degenerativne promjene na vidnim stanicama, zamućenje leće i karcinom, a kod kratkotrajnog preekstremnog izlaganja privremeni gubitak vida i upalni procesi.

I konačno, dioptrijske sunčane naočale su i modni dodatak odjeći pa se kod izrade koriste filteri u aktualnim bojama te najčešće okviri sunčanih naočala bez dioptrije malo slobodnijeg dizajna.