Naočalne leće

Kupnja dioptrijskih naočala započinje time da po obavljenom oftalmološkom pregledu, gdje vam je preporučeno adekvatno rješenje (naočale ili leće), u optici odaberete dioptrijski okvir. Nakon odabira dioptrijskog okvira, optičar vam preporučuje niz mogućnosti pri odabiru naočalnih leća. Ponuda je iznimno široka, a utjecaj na odabir odgovarajućih naočalnih leća ima uz dioptriju i tip okvira koji ste odabrali (plastični, metalni, titanium, na flaks, na bušenje i sl.).

Naočalne leće se razlikuju u:

1. Materijalu - staklo, plastik, polikarbonat

Staklene naočalne leće su najtvrđe i najotpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak im je veća težina što svakako utječe na udobnost odnosno neudobnost nošenja i činjenica da se lakše razbiju. Plastične naočalne leće su skoro upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je posebno pogodan za osobe s većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog sigurnosti). Naočalne leće od polikarbonata su tanje i vrlo otporne na lomljenje, no njihova cijena je zato i veća.

2. Debljini odnosno indeksu loma leće

Na raspolaganju su vam od osnovnih varijanti, odnosno indeksa loma 1,50, preko indeksa 1.60 i 1.67 koje se preporučuju za veće dioptrije te na kraju indeks loma 1.74 koji predstavlja najtanje plastične leće na tržištu koje su najpogodnije za visoke dioptrije čime se izbjegavaju nekadašnja debela stakla.  Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja.

3. Doradi - anti-refleksnom sloju

Radi udobnosti samih naočala, posebno za one koji puno vremena provode pred računalom, televizorom ili u vožnji, preporučuje se dodatak anti-refleksnog sloja. Anti-refleksni sloj propušta veći snop svjetlosti do oka dok istovremeno neutralizira neugodne odbljeske s površina ekrana. U vožnji sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila pa svakako možete iskusiti njegove prednosti, pogotovo u noćnoj vožnji.

Bojane, polarizirane i fotoosjetljive naočalne leće

Nosite li sunčane i dioptrijske naočale te vam je dojadilo konstantno mijenjanje, dobro rješenje za vas su fotosjetljive naočalne leće koje omogućuju da u jednim naočalama imate sve. Fotoosjetljive naočalne leće u tamnim prostorima zadržavaju prozirnost, dok u doticaju sa svjetlosti i UV zrakama tamne. Kupujete li sunčane naočale s dioptrijom, razveselit će vas podatak da u ponudi postoji gotovo neograničen broj boja - od jednobojih do graduiranih gdje je leća obojana od tamnijeg prema svijetlijem tonu.

naočalne leće - JAPANSKA TEHNOLOGIJA ZA VAŠ VID!