Teleskopske naočale

Na upit

Teleskopski sustavi za magnifikaciju imaju bitnu prednost pred ostalim pomagalima, posebno povećalima - pružaju veću radnu udaljenost što znači da osoba može promatrati predmet s veće udaljenosti. Postoje: 1. Teleskopski sustavi za promatranje predmeta na daljinu 2. Teleskopski sustavi za promatranje predmeta na blizinu 3. Kombinirani teleskopski sustavi

Teleskopski sustavi za promatranje predmeta na daljinu

Prije svega važno je naglasiti da primarno služe za gledanje TV-a odnosno za korištenje u zatvorenom prostoru. Određuje se jedna udaljenost na kojoj je slika najoštrija (osim zoom modela) i prema tome se izrađuju naočale.

Pritom je važna dubinska oštrina jer što je magnifikacija veća i određena udaljenost manja, raspon udaljenosti na kojoj je slika oštra (dubinska oštrina) je manji.

Uz dubinsku oštrinu potrebno je obratiti pozornost na vidno polje! Što je magnifikacija veća, vidno polje je manje.

Teleskopski sustavi za promatranje predmeta na blizinu

Služe prije svega za čitanje što je ujedno i mana sustava jer služi samo za jednu funkciju (gledanje na blizinu na jednu određenu udaljenost). S druge strane je prednost što se može koristiti i binokularno no uglavnom samo do povećanja 5x. I ovdje je vrlo značajno paziti na širinu vidnog polja i dubinsku oštrinu jer je povećanje veće od 5x nepraktično!

Kombinirani teleskopski sustavi

Služe za promatranje na daljinu i blizinu. Osnovni model služi za gledanje na daljinu, a na njega se dodaje dodatna leća ili sustav leća za magnifikaciju za blizinu. Postoje i zoom modeli za izoštravanje na različite udaljenosti. Prednost sustava je što postoji samo jedan osnovni nosač za obje udaljenosti, dok se sistem koji se za daljinu koristi binokularno, za blizinu može koristiti samo monokularno.

TELESKOPSKE NAOČALE

Telekopske naočale su danas najčešći način izrade teleskopskih sustava. Prednost im je što su osobama prilikom korištenja ruke slobodne, moguće je binokularno korištenje uz optimalno pozicioniranje okulara u odnosu na vidnu os.
Koriste se za kratkotrajne vidne zadatke, estetski nisu lijepe te se nipošto ne smiju koristiti pri kretanju!

Postoje Galilejski i Keplerovi sustavi.
Galilejski sustav je lagan s fiksnim fokusom. Izrađen je od aluminija uz leće oplemenjene antirefleksnim slojem. Namjenjen je za ugradnju u specijalne dioptrijske okvire. Moguće ga je koristiti za gledanje udaljenih predmeta te za blizinu uz korištenje specijalne leće "natikača", u obliku kapice sa prednje strane teleskopskog sustava. Natikači se prizvode u više dioptrijskih jakosti te tako možete prilagoditi sustav za gledanje na blizinu na udaljenost ili povećanje koje vam najviše odgovara. Težina galilejskog sistema kreće se od 18 do 30 gr. Povećanje se najčešće u tri varijante - 2,1x, 2,5x ili 2,7x s vidnim poljem od  20° do 13,2°. Također je moguće binokularni sustav prilagoditi za gledanje samo na blizinu ugradnjom posebnih leća nosača sa konvergencijom u tom slučaju sustav se nemože koristiti za gledanje na daljinu.


Keplerov sustav je lagan teleskopski sustav s promjenjivim fokusom izrađen od aluminija te sadrži leće oplemenjene antirefleksnim slojem. Namjenjen je za ugradnju u specijalne dioptrijske okvire te ga je moguće koristiti za gledanje udaljenih predmeta te za blizinu uz korištenje specijalne leće "natikača" u obliku kapice sa prednje strane teleskopskog sustava. Natikači se proizvode u više dioptrijskih jakosti te tako možete prilagoditi sustav za gledanje na blizinu na udaljenost ili povećanje koje vam najviše odgovara. Težina Keplerovog sistema se kreće od 38 do 54 gr uz povećanje u tri varijante 3x9, 4x10 ili 4x12. Vidno polje je veličine od 12° do 10°.

Pacijent mora biti (ovisno o svom intelektualnom i mentalnom statusu) adekvatno upoznat sa prednostima i manama teleskopskih naočala prije no što se sa pregledom uopće i započne.

Nemotiviranom pacijentu pomagalo se ne smije propisati prvenstveno i zbog visoke cijene!
U slučaju vrlo visoke motiviranosti pacijenta koji po indikaciji nije primjereni kandidat, na ordinarijusu je da procijeni koliko su u danome slučaju teleskopske naočale stvarno indicirane (u kojoj mjeri pacijentu poboljšavaju kvalitetu života).
Svaki pacijent kojem su ordinirane teleskopske naočale ima pravo na pismena uputstva, pisana povećanim slovima i riječnikom prilagođena općoj populaciji pacijenata, koja jasno i nedvosmisleno objašnjavaju način korištenja pomagala. Takva se uputstva izdaju pri preuzimanju pomagala. Prilikom izrade teleskopskih naočala važna je suradnja oftalmologa i optičara!

Provjera adekvatnosti pomagala nakon adaptacije pacijenta nužna je u periodu mjesec dana po početku korištenja pomagala. Liječnik ordinarijus dužan je ispitati adekvatnost izrade pomagala te koristi li pacijent pomagalo na optimalan način. Nije realno ispitivati optimalnost pomagala neposredno po njegovom preuzimanju od strane pacijenta - potrebna je adaptacija!

Teleskopske naočale

[natrag]

Pošaljite upit

  1. Slažem se sa Uvjetima korištenja