Centar za slabovidne

RADNO VRIJEME: Ponedjeljak - Petak: 10 - 16h
(uz prethodnu telefonsku najavu na 01/230 20 60)


Kada naočale više ne pomažu postoji niz pomagala za bolji i kvalitetniji život! 

Ukupno je četiri posto svjetske populacije slijepo ili slabovidno, što predstavlja poražavajuće brojke, s obzirom da je 80 posto slučajeva moglo biti spriječeno.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) procjenjuje kako 300 milijuna osoba diljem svijeta ima probleme s vidom, od kojih je 45 milijuna slijepo. Zbog sve većeg broja stanovnika te porasta udjela starijeg stanovništva, očekuje se kako će se do 2020. godine ovaj broj udvostručiti.

Jedan od vodećih uzročnika sljepoće u svijetu je glaukom - kronična, progresivna bolest vidnog živca koja, neliječena, može dovesti do potpunoga gubitka vida. Najčešće pogađa starije osobe koje često imaju još nekoliko oboljenja. Ovakva kombinacija bolesti negativno utječe na njihove šanse za preživljavanje.

Ako se otkrije na vrijeme, glaukom se vrlo uspješno može liječiti, stoga oftalmolozi naglašavaju potrebu redovite kontrole vida za očuvanje očnog zdravlja.

Senilna makularna degeneracija oka također spada u najčešće uzroke sljepoće osoba starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima, problem je za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju. Uz stariju dob, pušenje je najčešći uzrok ove bolesti.

U Hrvatskoj živi 5500 slijepih osoba od kojih se 80 posto slučajeva sljepoće moglo izbjeći.

Kod osoba kojima je narušen vid, pomagala mogu olakšati svakodnevno funkcioniranje. Upotrebom pomagala slijepa ili slabovidna osoba postaje slobodnija i manje je ovisna o tuđoj pomoći.

Osoba je slabovidna ako sa ispravnom naočalnom ili lećnom korekcijom ima na boljem oku vidnu oštrinu manju od 0.3, ali bolju od osjeta svijetla ili vidno polje na oku sa boljim vidnim poljem uže od 30º. Možemo je definirati kao smanjenje oštrine vida uzrokovane slabljenjem oka zbog neaktivnosti. Centar za vid u mozgu ne obrađuje informacije koje dolaze iz slabijeg oka, već prima samo vizualne podražaje zdravog oka.U funkcionalnom pogledu, osoba se može smatrati slabovidnom ako je vidna oštrina bolja od gore navedene, ali ipak dovoljno loša da osoba ne može obavljati poslove koje želi (gledanje televizije, čitanje).

Slabovidnost se najčešće pojavljuje u djetinjstvu, kada se razvija točka najoštrijeg vida – makula. Često se pojavljuje zajedno sa strabizmom i drugim refrakcijskim pogreškama, ali može biti prisutna i bez njih. Slabovidnost može uzrokovati i dugotrajno prekrivanje jednog oka kao posljedica nezgode. Otkrivanje ambliopije ključno je u najranijoj fazi kada je moguće djelovati, između treće i devete godine života, vježbama i okluzijom (pokrivanjem) zdravog oka kako bi se slabovidno oko natjeralo na aktivnost.

Rezultati liječenja uvelike ovise o pravovremenom otkrivanju problema i adekvatnom liječenju.

Optički studio i Poliklinika za oftalmologiju Monokl prepoznala je potrebe slabovidnih te putem organizacije Low vision centra nastoji pomoći slabovidnim osobama da ostvare kvalitetniji život ponudom širokog asortimana usluga:

*subspecijalistički pregledi za slabovidne

*ordiniranje odgovarajućih pomagala za razne potrebe (UGOVORNI SMO ISPORUČITELJ HZZO-a)

*bogata ponuda povećavajućih pomagala za razne aktivnosti koja uključuje:

  1. naočale s medicinskim filterima (kantenfilteri)
  2. lupe i povećala (ručna, stolna, džepna)
  3. naočale s lupama
  4. teleskopske sisteme
  5. elektronska pomagala vrhunskih brandova

Nažalost, HZZO odobrava sredstva samo za ordiniranje teleskopskih naočala i 4 modela elektronskih pomagala za slabovidne za koje smo ugovorni isporučitelj HZZO-a.

PRIRUČNIK ZA PACIJENTE S DIJAGNOZOM STAROSNE MAKULARNE DEGENERACIJE - SMD 

PREHRANA KOD STAROSNE MAKULARNE DEGENERACIJE

PRIRUČNIK ZA PACIJENTE S DIJAGNOZOM RETINITIS PIGMENTOSA

 PRIRUČNIK ZA PACIJENTE S DIJAGNOZOM GLAUKOMA